Lechenie.bg

Съвети и взаимопомощ => Форум за съвети и емоционална подкрепа => Темата е започната от: ivan_ivanov в Април 13, 2017, 09:33:52 pm

Титла: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: ivan_ivanov в Април 13, 2017, 09:33:52 pm
През последните години медиите вдигат вой до небесата при случай на насилие в училище. Но когато аз бях ученик, побоищата в училище бяха нещо нормално, на което не се обръщаше чак такова голямо внимание. Все пак децата израстват, изграждат се като характери и ако някой по-голям батко или съученик ги набие, това би ги стимулирало да се научат да се самоотбраняват, за да не попадат в положение на жертва в бъдеще. А днес какво се случва - ако някой с пръст докосне съученик се надига вой до небесата, а според мен не е редно, дори в такива ситуации родителите да се намесват.
Как мислите нормално ли е да има насилие в училище, което е част от процеса на израстване на децата?
Титла: Re: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: Петър Карчев в Април 19, 2017, 05:55:26 pm
Трябва децата да могат да свикнат да се оправят сами без да им се месят, но ако става въпрос за някъкъв що годе нормален бой , а не такъв със лопати и кирки и ЧИКИЧЕТА :D
Титла: Re: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: Delight в Май 10, 2017, 08:36:11 pm
За мен няма нормален бой. За съжаление в някои училища категорично не могат да се справят с агресията на децата и често се случват неприятни случки. По мои наблюдения има доста деца, които са агресивни и една част от тях така са научени вкъщи - че е по-добре ти да удариш, отколкото да те ударят. Много се размива границите на това на обясниш на едно дете какво е самозащита и кога трябва да удря, и както смятам, че много хора действат - обясняват на децата, че едва ли не е хубаво в аванс да им свиеш сармите на другите и да им вземещ страха.
Титла: Re: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: Biko в Май 10, 2017, 09:33:27 pm
Всичко, което виждам по телевизора като "шокиращо" го имаше и преди. Организирали сме си бойща 200 човека в основното училище. Почти всеки ден имаше някакъв бой между децата в училище или с циганите от близката махала. На никой не му правеше впечатление - чудя се ако пусна съвременните деца в онази среда колко минути ще оживеят. Аз лично обаче оценям какво ми е дало това, а именно характер и силата да се справям сам и да решавам сам проблемите си, а не да чакам да ме дадат в БТВ новините. Стига сме били жертви най-накрая и стига сме се превръщали в родители, които създават социални инвалиди от децата си.

п.с. Сетих се за битото (пак я Ямбол) дете от пиян баща...че баща ми редовно ме биеше и когато в един момент (някъде на 7) се притесних от циганите ми каза репликата, която никога няма да забравя и която ме накара винаги да се изправям срещу опасностите, за да ги преодолявам, а именно "Да не би циганите да те набият по-лошо от мен?"...и така помлях мангалите, които после ми станаха приятели, защото там е бий, за да те уважават и водораслите, расли в саксия не оцеляват дълго в такъв свят.
Титла: Re: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: Delight в Май 26, 2017, 07:48:24 pm
Винаги като че ли е имало насилие в училищата. За мен категорично не е нормално, пък каквото ще да казват хората. Понякога стават доста тежки инциденти, за съжаление от последните месеци имаше и смъртен случай. Няма как да е нормално и нито го разбирам, нито приемам. надявам се само децата ми да не пострадат.
Титла: Re: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: PrincessPreslava в Юни 08, 2017, 07:36:41 pm
- Какво научихме от хулиганството в училищата?
- Че дебелите момиченца предпочитат да търпят обиди и подигравки години наред, вместо да свалят няколко килограма...
 ;D :D ;D
Титла: Re: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: Delight в Юни 26, 2017, 04:36:02 pm
Извън шегата, наистина смятам, че нещата понякога излизат извън контрол и децата се пребиват жестоко.
Титла: Re: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: PrincessPreslava в Юни 29, 2017, 02:16:46 pm
То е до възпитание... ако имаше адекватно такова - нямаше да има агресия в училищата.
Редовно обаче дори и самите учители се изпускат пред децата и пропагандират насилието без дори да се усещат.
Титла: Re: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: Delight в Юни 29, 2017, 06:49:19 pm
В някои училища наистина нещата са извън контрол. Има и други в които с цената на наказания и изключване на ученици успяват да поддържат някаква дисциплина. Препочитам втория вариант - да има правила и наказания, за тези, които не ги спазват.
Титла: Re: Насилие, побоища в училище - дали не е нормално?
Публикувано от: PrincessPreslava в Юли 04, 2017, 08:47:26 pm
Да, ако се държи строг контрол в училищата, а не да се вдигат разглезените хулиганчета на пиадестал - може и да се случат нещата.