Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - ivan_ivanov

Страници: [1] 2 3 ... 5
1
Наскоро по медиите избухна скандал защо лекари от спешния кабинет на Пирогов не са излезли да помогнат на възрастен човек, на който му става лошо на метри от лечебното заведение, оправдават се с вътрешните правила на болницата, според която нямат право да напускат работното си място. Но пък от друга страна Наказателния кодекс задължава лекарите да помогнат на човек, който се нуждае от спешна медицинска помощ под страх от наказателна отговорност. Лекарският екип на смяна беше освободен от работа, но според вас не е ли редно и прокуратурата да се самосезира и да потърси отговорността на тези лекари, които нарушават Наказателния кодекс в името на спазването на някакви измислени вътрешни правила на болницата. Все пак на първо място е Хипократовата клетва и едва след това спазването на служебните задължения.

2
Става въпрос за счупена ръка на малко момиче, за гипсирането на която родителите трябвало да платят 125 лева на УМБАЛ Бургас. От РЗИ пък се извиниха, че счупената ръка не била спешен случай и затова трябвало направление от личен лекар, за което трябвало да се изчака началото на работен ден. Питам се аз защо системата е направена толкова тромава, че ако отидеш на морето трябва да си плащаш все едно не си здравно осигурен, защо не се дадат правомощия на дежурните кабинети да издават направления, все пак навсякъде може да ни застигне, а за получаване на медицинска помощ родителите е трябвало да се върнат до София, да отидат при личния лекар и оттам вече в болница за гипс.

3
Според вас как би се отразила подобна мярка, предложена днес от заместник министър-председателя по демографска политика Валери Симеонов? Според мен по-добре би било да се стимулират работещите семейства, които ще стават родители. Не сега, когато майката не е осигурявала да взема по 100 лева майчинство от Социално подпомагане, тогава майчинството да се изчислява от осигурителния доход на бащата. Сега искат най-малко 24 месеца осигуровки, за да ти плащат майчинство на 90% от дохода 410 дни - 45 преди раждане и 365 след, тоест до 1 година на детето. А добре, ако майката е на 20 години и няма осигурителен стаж, защото току що е завършила гимназия и сега е студентка, така държавата стимулира късното раждане. Защото по законите на природата 20-годишната възраст е може би най-подходящата за раждане на дете, а държавата те порязва...

4
Защо според вас баща ще посегне на лекарката, която е помогнала на най-милото му същество на този свят - детето, да се появи на бял свят? И то ударът е бил с такава агресия, че лекарката е загубила съзнание и тази, която я е открила - бившата здравна министърка Таня Андреева, която в момента е редова лекарка, я е намерила да лежи неподвижно в локва кръв. Причината била, че отказала да даде плацентата на бащата.

5
Управляващите се оплакват, че нямало от раждаемост, а днес от ръководството на НЗОК сервират тази новост, че щели да въвеждат лимити на ражданията, и не само, но и за интензивните грижи за новородените и за лекарствата за онкоболни. Що за малоумници са сложили да управляват тази здравна каса и да вземат решения за разходването на средствата. Според мен вас не е ли редно след подобни скандални изменения да има оставки или поне промените да се оттеглят?

6
Наскоро мои приятели, гребци, треньори, имаха проблем с ромската общност в града, в който съм отраснал в Асеновград, та въпросът ми е как може човек да се измъкне невредим от разярена тълпа роми с кирки, лопати, прътове и колове и евентуално да се справи с тях, без да се налага да бяга. И дали изобщо е възможно? Темата през последните е топ в повечето медии, дори и вчера имаше протест срещу импотентността на властта срещу ромските безчинства, управляващите в града си мълчат, защото купуват ромски гласове от махалата, дори един от депутатите, избран от Асеновград, е със снет имунитет, заради купуване на ромски гласове.

7
Има ли някой в днешно време, който да се пази и да не е правил секс, преди да се оженил/омъжила или по-скоро това са много редки изключения. Каква е причината в миналото жените да се правили секс, преди да се омъжат, може би защото рано се женеха, на около 20, то днес вече не се и женят.

8
Докато не започнах да ходя отново на море нито през зиме, нито лете се бях разболявал, но 2015 г. още на същия ден, след като се върнах от морето започна да ми тече носа, 2016-та се повтори същата работа. И вчера разбрах каква е причината - пътуванията са стрес за организма, сменя се климата, а като добавим към всичко това и безразборното хранене, ненавременното лягане, слънчевите изгаряния от целодневния престой на плажа и ето ги факторите за лятното разболяване са налице, а като добавим и кофти храната. Тази година, дори съм раздвоен дали изобщо да ходя на море, защото миналата година ме преследваше една диария, която май си ме разболя.

9
Според учен от БАН БЦЖ ваксината предизвиквала рак, тъй като години след поставянето ѝ се формирали опасни съединения, които са канцерогенни. Това са само твърдения или по-скоро предположения, разбира се, неподкрепени с никакви научни изследвания. Според националния здравен консултант д-р Кантарджиев подобни твърдения са меко казано абсурдни, тъй като си има стандарти за провеждане на научни изследвания и въз основа на тях вече могат да се правят подобни твърдения.

10
Първото нещо, което човек се сеща, като чуе за походи в планината - чист въздух, зашешетяващи гледки, тишина и спокойствие. А и не само това - начин за поддържане на добра форма с изкачването на височините, което гори доста калории. Но ако се вгледаме по-дълбоко, се оказва, че дяволът е в детайлите. Стоим си цяла седмица в града, където към края на април вече се е стоплило навсякъде, но на 2000 метра и нагоре, където предпочитат да ходят повечето пишман планинари, си е чиста зима. Духа леден вятър по сенките, снегът все още си стои. Подобна разлика - от пролетно, почти лятно време, в истинска зима, си е голям шок за организма, особено ако цяла седмица сме прекарали в седнало положение. Като добавим и обилното изпотяване, което неизбежно ни застига по планинските баири + леденият вятър по усойните места, и преохлаждането ни е готово. Почти гаранция, че след като се завърнем в града, настинката ще ни застигне. Да не говорим за огромното натоварване на коленето при слизане от планински върхове, рискът от наранявания и т.н. Според мен походите високо в планината повече вредят на здравето, отколкото да помагат. Обичате ли планината, често ли я посещавате и смятате, че вредата от нея е по-голяма, отколкото ползата?

11
 След като предишният министър Петър Москов беше привлечен като обвиняем, заради скандала с дарените от Турция ваксини, сега и новият служебен министър, няма и 2 месеца, след като встъпи в длъжност, стана клиент на прокуратурата. Интересен факт е, че обвинението е не какво да е, а за принуда спрямо негов подчинен. Според прокуратурата служебният министър се е опитвал да оказва натиск върху шефката на изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, заплашвайки я с уволнение, да назначи негов човек за свой заместник. Към момента министърът е освободен срещу подписка.
На Петър Москов обвиненията бяха повдигнати едва след като подаде властта като министър, а новият се сдоби с такива за нула време. Интересното е, че повдигнатото на Семерджиев обвинение се базира на свидетелски показания на очевидци на заплахите с уволнение.
Според вас това нарочна атака срещу служебния здравен министър ли е или реално е плашил с уволнение своя подчинена?

12
Според мен в днешно време темата за децата аутисти се истеризира прекалено много. Едва ли не на всяко по-затворено и необщително дете му се лепва диагнозата аутист, а на всяко по-буйно, което прави повечко бели, веднага става хиперактивно. По логиката на възпитателите в детските градини вече няма нормални деца. И така вкарват филми в главата на родителите, че децата им са болни, тръгват по лекари, които още повече ги филмират. Според мен тази работа със статистиката, че броят на аутисти нараствал е много изкривена, защото до преди 15 години такава диагноза просто нямаше, а сега изглежда по американски и европейски почин се появи и у нас. Няколко години по-късно половината деца станаха аутисти.

13
Обществото е разделено по темата дали е редно да се въздейства по какъвто и да начин на чужди деца, още повече пък да се упражнява физическо - със шамари и бой и емоционално насилие - със заплахи и обиди върху тях и то от представители на държавното обвинение. Каква според вас е правилната реакция, ако чуждо дете влезе в конфликт с вашето, ще се намесите или ще оставите малчуганите сами да се оправят? А ако дете на улицата случайно ви обиди и засегне, както е станало в случая на опашка пред училищна лавка, бихте ли му ударили шамар?

14
От около година ми се появиха кафяво-бели петна по кожата и не знам как да се справя с тях. Обикновено са кафяви, но при излагане на слънчева светлина и потъмняване на кожата стават бели и изглеждат много грозно, приличам на прокажен. Притеснявам се заради предстоящия плажен сезон и вече място не мога да се намеря. Бях на кожен лекар през февруари, която ми каза, че имам разноцветен лишей, тя ми предписа някакви мазила, които сигурно струваха над 100 лева, но не ги купих.
Някой сблъсквал ли се е с този проблем и справил ли се е с него?

15
Преди Великден здравното министерство забрани питейната вода в Хасково да се използва за питейни нужди - за пиене и за готвене, което предизвика медийна паника и хасковлии прекараха празниците с вода от водоноски. Масло в огъня наля и фактът, че този проблем е бил укриван в продължение на 6 и повече месеца. През последните дни съдържание на уран бе открито и в питейната вода на населени места в Първомайско и Пловдивско. Причината най-вероятно функциониращите някога уранови мини в района. Хоратаса доста наплашени, съдейки по интереса, който има към публикациите, свързани със съдържанието на уран във водата.
Според вас представлява ли уранът в питейната вода заплаха за здравето на човека или е в прекалено малки количества, които могат да се определят като естествени и които не са опасни?

Страници: [1] 2 3 ... 5