Ами аз си жабуря устата около 3 минути със соден разтвор - една чаша 200 мл. вода слагам една супена лъжица сода и обикновено го правя, след като си измия първо зъбите с обикновена паста за зъби. Не си търкам зъбите със сода, тъй като има абразивен акт и емайла на зъба става по-тънък, а това е предпоставка за образуването на кариеси, макар че с поддържането на алкално ph в устата, рискът от развитие на кариес е малък. Трябва да се внимава само, ако се консумират храни с ниско ph, като месото и сладките неща и тогава си жабуря устата, не съм чак такъв маниак като американците навсякъде да си ходя с четката и паста. Освен това содата е сравнително евтино решение в сравнение с широко рекламираната паста колгейт, която струва 5 лева и неутрализира захарната киселина, содата като основа неутрализира всякакви киселини и върши същата работа. Чел съм, че содата за хляб се използва и за лечение на рак, тъй като туморните клетки са анаеробни и се хранят с глюкоза , която е с киселно ph, а содата понеже е алкална ги лишава от храна, което води до тяхната смърт. Но имайки предвид, че човешката кръв е леко алкална с ph 7.25-35 трябва да се внимава с евентуален прием на сода през устата, тъй като ph на стомаха е 2 и толкова високо ph е предпоставка за увреждането му. А силно киселинна среда на стомаха има свойството да унищожава постъпващите бактерии и паразити през устата и те да не достигат на червата. Затова ако се приема сода профилактично, най-добре е това да става венозно, а не през устата, тъй като е вредна за него и при наличен гастроезофагеален рефлукс или така наречения ГЕРБ
, приемът на сода бикарбонат перорално води само временно понижаване на нивата на стомашните киселини, но впоследствие стомашните жлези реагират бурно като отделят повече киселина от преди приема на содата. Това е полезно, защото така ни предпазват от проникващите бактерии и паразити в храната, които са изключително коварни и могат да съществуват при ph от 2 до 11.