Много ме шокира това изказване.... Аз съм чела библията и никъде не намерих пропаганда на омраза или заплахи... Нз от къде сте си направили тези изводи или може би това е въпрос на интерпретация?
Всеки има право да изповядва каквато си иска религия, но в България основната е православно християнство. Според мен нашата религия възпитава ценности и морал, а те определено куцат в "модерното ни общество" с насадените и изкривени евроценности.
Все пак да не забравяме, че религията и обичаите са това, което са ни съхранили като народ през вековете на византийско и османско робство.
Определено съм ЗА религията в училище. Нямам и нищо против да се дават основни знания и за другите религии, но все пак да се знае, българите сме християни!
Не знам как точно сте чели библията, но аз (без да съм я чела) съм схванала перфектно нейната концепция и тя е:
1. Бог е създал човека по свой образ и подобие и въпреки това творението му е несъвършено и допуска грешки. - парадокс №1
2. Бог е добър и всеопрощаващ, но наказва жестоко, убивайки децата на Юдея, понеже родителите им са се кланяли на други богове. - Ужас №1
3. Бог-ът от християнската религия ми идва малко шизофреник, на мен лично. Уж добър, а все наказва. Уж ваше е царството небесно'', а после: ''ако съгрешите ще горите в ада''. Уж раят е за всеки, но богаташите няма да влязат ако камилата не мине през игленото ухо.... цялата концепция на християнството е изтъкана от противоречия, понеже са крали от всички езически религии, докато измислят и натъкмят най-масовата днес религия.
Изобщо не ми допада идеята за вечни мъки, наказания и специални сепарета за ''праведните'' християни в селенията господни.
Няма как да знаем дали религията ни е запазила, като нация, понеже няма как да върнем времето и направим експеримент дали бихме изчезнали от картата ако изповядвахме зороастризма, например.
Малко ми идва в повече това необосновано клише, затова, без твърди доказателства за противното не е лошо да избягваме да го използваме.
Религиите нямат място в училищата - държа на това. Който иска да се запознае, винаги може да го направи и то по по-добър начин, отколкото ще му го поднесат в училище.
А, който има нужда от религия, за да уважава човешките ценностите - тежко му или по-точно на тези около него.
Аз никога не съм била християнин, но уважавам и живея според ценностите, които религиите нагло окупират, като свое изобретение.
Дано не съм Ви шокирала отново..