Здравословни проблеми,лечение,превенция > Алтернативна медицина.Хранене,спорт и здраве

Пушенето състарява преждевременно

(1/8) > >>

brian_888:
Днес попаднах на материал в интернет, в който се казва, че хората, които пушат цигари са с между 5 и 10 години по стари от реалната си възраст. Това ме накара да се замисля защо хората не спрат с този неприятен навик? Аз самият съм бивш пушач, но вече 6 години не съм докосвал цигара. Иска ми се да разбера какво мислите по този въпрос и считате ли, че пушачите просто си търсят оправдание след оправдание, казвайки "мога да спра когато си поискам... ама не искам" ?

Nani:

--- Цитат на: brian_888 в Май 28, 2015, 07:38:26 am ---Днес попаднах на материал в интернет, в който се казва, че хората, които пушат цигари са с между 5 и 10 години по стари от реалната си възраст. Това ме накара да се замисля защо хората не спрат с този неприятен навик? Аз самият съм бивш пушач, но вече 6 години не съм докосвал цигара. Иска ми се да разбера какво мислите по този въпрос и считате ли, че пушачите просто си търсят оправдание след оправдание, казвайки "мога да спра когато си поискам... ама не искам" ?

--- Край на цитат ---

Това ме подсети за вица, в който:

Инструктират полицаите да предупреждават хората за вредата от тютюнопушенето, като им обяснят, че то състарява с 5 до 10 години.
Вижда патрулиращият полицай някакво момче с цигара и отива при него с въпроса:
- Момче, на колко години си?
Момчето отговаря: на 18!
Полицаят: Виждаш ли, ако не пушеше щеше да си на 8!

;) Защо всеки ден някой отказал се пушач трябва да ни изнася подобна лекция? Какъв е смисълът от нея? Някой да е спрял цигарите, понеже са му обяснили колко са вредни?

ivan_ivanov:
Скоро пък прочетох материал, че цигарите предпазват от рак на ендометриума, тъй като имат антиестрогенен ефект. А това до колко състаряват е доста относително. Аз не пуша.

brian_888:
Да, наистина лекциите са излишни. Може би по-скоро всичко опира до волята...  :-X

Nani:

--- Цитат на: brian_888 в Юни 01, 2015, 09:55:16 am ---Да, наистина лекциите са излишни. Може би по-скоро всичко опира до волята...  :-X

--- Край на цитат ---

По-скоро опира до желание. Когато си вътрешно мотивиран да промениш начина си на живот, нищо не може да те спре да го постигнеш. И обратно - когато не искаш, лекциите само ще те дразнят.

Тютюнопушенето не е по-вредно от повечето вредни навици. Нито е по-опасно за околните от това да шофираш пиян и с убеждението, че си безсмъртен, нито е по-дразнещо от това да слушаш чалга при зверски децибели, нито пък по-нездравословно от това да се тъпчеш с мазна храна и енергийни напитки. :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия