Здравословни проблеми,лечение,превенция > Здравни заведения,специалисти и здравна политика

Уран в питейната вода - медийна паника или реална опасност

(1/2) > >>

ivan_ivanov:
Преди Великден здравното министерство забрани питейната вода в Хасково да се използва за питейни нужди - за пиене и за готвене, което предизвика медийна паника и хасковлии прекараха празниците с вода от водоноски. Масло в огъня наля и фактът, че този проблем е бил укриван в продължение на 6 и повече месеца. През последните дни съдържание на уран бе открито и в питейната вода на населени места в Първомайско и Пловдивско. Причината най-вероятно функциониращите някога уранови мини в района. Хоратаса доста наплашени, съдейки по интереса, който има към публикациите, свързани със съдържанието на уран във водата.
Според вас представлява ли уранът в питейната вода заплаха за здравето на човека или е в прекалено малки количества, които могат да се определят като естествени и които не са опасни?

Мария Христова:
Опасен или не, мястото на урана със сигурност не е в питейната вода. Още повече, че дори използвана за водни ритуали, водата попадайки върху кожата на човек също има негативно влияние. Какво всъщност се случва: хората плащат редовно своите сметки за ток, вода, а в замяна получават вредна за здравето си вода, или поне така смятат. Нормално е да го има това безпокойство.

Delight:
Естествено, че е опасен. Не мога да си представя как е допуснато подобно нещо. Последно четох, че проблемът всъщност е от години и не е нещо, което ей сега се е случила някакв авария и е еднократно.

PrincessPreslava:
Супер много се преувеличава!

Адската новина, от пълното безобразие! 1001 учени съобщиха, че е абсолютно в норма и на много други места има... просто от там стана сензация.

crockett:
"Разминавките" дали е в норма или не идват от там, че на определен период от време стандартите се менят. Това е. А че от това за пореден път се създаде медийна бомба и причина за едни пари да бъдат похарчени на едно място от едни хора ... също е факт.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия