Здравословни проблеми,лечение,превенция > Здравни заведения,специалисти и здравна политика

Давност на здравноосигурителните задължения

(1/1)

Biko:
Някой знае ли каква е давността за погасяване на вноските за здравно осигуряване. Имам предвид дали след някакъв период не ти се отчитат като такива с изтекла давност и дали се налага и те да бъдат заплащани.
Проверих в НАП в техния портал за статуса си и гледам, че имам някакви стари прекъсвания преди няколко години, та се чудя дали да ги погасявам или да чакам да изтекат, че като гледам родното здравеопазване и особено диагностиката се сещам само за "Тоя ще го лекуваме ли или ще го оставим да живее?" и "реформата" на Москов.

Нямаха ли 5 години давност тези задължения или се бъркам (задълженията ми са точно от 2012-та)?

PrincessPreslava:
Не разчитай, че погасени по давност задължения, ще бъдат автоматично отписани от системата на НАП. И подай искане за отпадане по давност.

Delight:
Не съм сигурна доколко давността може да се прилага към здравноосигурителните вноски. Дано да е възможно, но ми се върти нещо, че точно за този казус имаше изключение.

Biko:

--- Цитат на: PrincessPreslava в Май 23, 2017, 02:24:39 pm ---Не разчитай, че погасени по давност задължения, ще бъдат автоматично отписани от системата на НАП. И подай искане за отпадане по давност.

--- Край на цитат ---

Помня, че това беше масово коментиран казус за давността на осигуровките и за това ми е странно подобно изключние, пък чак и молба да подавам - това да не е уплътняване на времето на администрацията, защото иначе молба е тотална малоумщина за нещо подобно. Сещам се за същата мярка, която се приложи и при сметките за парно - сложиха им давност 3 или 5 години и така накараха доста хора да започнат да си плащат редовно задълженията, когато им отпаднаха напомпените сметки.

ivan_ivanov:
Да, давността е 5-годишна, но се брои от началото на следващата година, за която се отнасят. В твоя случай за здравни осигуровки от 2012 давност започва да тече от 01.01.2013, тоест тези здравноосигурителни задължения ще бъдат погасени по давност на 01.01.2018, трябва да изчакаш още 6 месеца, за да ти отпишат здравните от 2012 г. Така е и с всички данъчни и осигурителни задължения - давност започва от 01.01 на следващата година, в която е трябвало да бъдат платени. С изменения в ДОПК тези задължения вече се отписват служебно от НАП, а не както преди да пускаш възражения, с които длъжникът да иска отписване. Изменението на чл. 173 ал.1 от ДОПК е в сила от 01.01.2016 за служебното отписване на публични задължения с изтичане на 5-годишен давностен срок. Накратко, просто изчакай до Нова година и около Йордановден на 2018 г. вече не трябва да излизат никакви задължения за здравни осигуровки в системата на НАП.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия