Здравословни проблеми,лечение,превенция > Здравни заведения,специалисти и здравна политика

Лекари от Спешна помощ отказват да помогнат на човек на улицата

(1/1)

ivan_ivanov:
Наскоро по медиите избухна скандал защо лекари от спешния кабинет на Пирогов не са излезли да помогнат на възрастен човек, на който му става лошо на метри от лечебното заведение, оправдават се с вътрешните правила на болницата, според която нямат право да напускат работното си място. Но пък от друга страна Наказателния кодекс задължава лекарите да помогнат на човек, който се нуждае от спешна медицинска помощ под страх от наказателна отговорност. Лекарският екип на смяна беше освободен от работа, но според вас не е ли редно и прокуратурата да се самосезира и да потърси отговорността на тези лекари, които нарушават Наказателния кодекс в името на спазването на някакви измислени вътрешни правила на болницата. Все пак на първо място е Хипократовата клетва и едва след това спазването на служебните задължения.

Biko:
Освобождаването на лекарите не беше нищо повече от селски PR на управляващите. Фактът, че бяха освободени субективно преди да бъдат проверени фактите доказва точно това. В интерес на истината и двете страни имат своите аргументи, защото е факт, че лекарите имат правилник, който трябва да нарушат в случая. В армията например за неподчинение във военно време може да те гръмнат - логично е да се следва дисциплина и устав. Все пак в случая поредица обстоятелства са създали ситуация, в която всички изглеждат виновни, а в действителност виновни са онези, написали съответните разпоредби за болниците. На тях както обикновено никой няма да търси вина.

А ако продължаваме да подритваме учители и лекари скоро ще останем без такива - първите така или иначе не се произвеждат вече(никой вече не иска да се разправя с малоумни родители и посредствени деца, научени, че светът им е длъжен, особено за такива смешни пари), а вторите просто ще емигрират и после да видим кой ще нападат мангалите.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия