Автор Тема: Кифоза Сколиоза заболяване на гръбначният стълб при децата  (Прочетена 9697 пъти)

ariveta

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Гръбнакът е основна структура в човешкото тяло. Той прави човека гъвкав и абсорбира голяма част от  сериозните натоварвания, на които хората и особено децата са подложени всеки ден. Гръбначният стълб е изключително сложен, и осигурява връзката между  гръбначните прешлени , ребрата, кръстовата кост и черепа. Стълбът е изграден от 33 прешлена и е във формата на латинската буква „S“.  Гръбначният стълб е може би най-важната част от опорно-двигателния апарат. За да може  да изпълнява всички свои функции, Той трябва да е в правилна позиция. Правилната позиция е състояние, при което скелета и мускулите са в перфектен баланс, който защитава поддържащите структури на тялото от травми и деформации по време на игра и почивка.

В днешно време лошо влияние върху правилната позиция на гръбначния стълб оказват заседналия начин на живот и неестествените пози, които децата ни заемат всеки ден. Прекалено голяма част от времето си,  децата  прекарват седнали. Това все по-често води до  гръбначни изкривявания.

Сколиозата  е заболяване, което води до изкривяване на гръбначния стълб настрани , то може да варира от леко до тежко. Въпреки че някои деца развиват сколиоза в много ранна възраст, най-често това се случва точно преди пубертета, по време на бързия растеж, характерен за този период. Това  се смята за най-сериозния вид деформация на гръбнака, тя може да доведе до хронични болки в гърба, ако не се лекува. Най-разпространения вид сколиоза е функционалната. При нея не се наблюдава изменение на формата на гръбначния стълб. Функционалната форма на заболяването се лекува чрез плуване, лечебна физкултура и физиотерапевтични упражнения.

Кифоза се нарича деформация на гръбнака, за която е характерна една неестествена извивка на гръбначния стълб в горната му част. Това води до появата на гърбица. Придобитата форма на заболяването е по-лека. Тя се причинява от слаба гръбна мускулатура, неправилна позиция на седене и стойка на тялото, недохранване в ранна възраст или заболяване. Кифоза също се лекува с  плуване, физиотерапевтични и водни упражнения.
Гръбначните изкривявания в по-голяма час то случаите са обратими, проблемът е, че повечето родители не подозират, че децата им страдат от изкривяване на гръбначния стълб. Ако имате дори най-малко съмнение, че вашето дете има подобен проблем, е важно да се консултирате със специалист.