Здравословни проблеми,лечение,превенция > Здравословни проблеми и лечение-ВЪЗРАСТНИ

Походи в планината - здраве или безразсъдство, което струва скъпо

(1/4) > >>

ivan_ivanov:
Първото нещо, което човек се сеща, като чуе за походи в планината - чист въздух, зашешетяващи гледки, тишина и спокойствие. А и не само това - начин за поддържане на добра форма с изкачването на височините, което гори доста калории. Но ако се вгледаме по-дълбоко, се оказва, че дяволът е в детайлите. Стоим си цяла седмица в града, където към края на април вече се е стоплило навсякъде, но на 2000 метра и нагоре, където предпочитат да ходят повечето пишман планинари, си е чиста зима. Духа леден вятър по сенките, снегът все още си стои. Подобна разлика - от пролетно, почти лятно време, в истинска зима, си е голям шок за организма, особено ако цяла седмица сме прекарали в седнало положение. Като добавим и обилното изпотяване, което неизбежно ни застига по планинските баири + леденият вятър по усойните места, и преохлаждането ни е готово. Почти гаранция, че след като се завърнем в града, настинката ще ни застигне. Да не говорим за огромното натоварване на коленето при слизане от планински върхове, рискът от наранявания и т.н. Според мен походите високо в планината повече вредят на здравето, отколкото да помагат. Обичате ли планината, често ли я посещавате и смятате, че вредата от нея е по-голяма, отколкото ползата?

Delight:
Обичам да ходя в планината,  но не мога да се похваля с някакви кой знае какви постижения. Правим кратки преходи, но само когато времето е хубаво. Не съм се разболявала след качване в планината. Смятам, че е изключително полезно да се ходи на чист въздух дори и само за няколко часа.

Biko:
Няма лошо човек да се разходи в планината и да се порадва на чистия въздух и спокойствието, но има една попкултурна хипи секта, която сякаш това работи...е, че нищо не работи по принцип е друга тема, но развалят имиджа на нормалните хора, а ако не сте били окрадени на къмпинг или друг тип самобитно място за почивки...има време

crockett:
Планината възпитава не само тялото, но и характера. Със сигурност иска подготовка и обмисляне на атмосферните условия, които на практика вече доста лесно биха могли да бъдат планирани. А безразсъдството може да ни донесе "контузии" и в градска среда. Така или иначе и на двете места се иска специална подготовка и оборудване :)

PrincessPreslava:
За човек, който добре познава себе си и възможностите си смятам, че походите могат да му донесат само позитиви.

Но доста често неопитни и не-добре подготвени хора се впускат в приключения, които не могат да доведат до край... или поне не до положителен такъв.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия