Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - koketna31

Страници: [1]
1
Това е една история от реалния живот. Тя е предупреждение за всички родители, които не желаят да ваксинират децата си по една или друга причина и които не разбират, че по този начин излагат на риск другите деца. Нашите деца!

Ще ви поговори за ваксинирането на децата срещу морбили и нещастието на едно младо американско семейство.
Като за начало, нека да припомним на аудиторията какво представлява болестта наречена Морбили. Тя е силно заразна, над 90% инфекциозна. Предава се по въздушно капков път и това я прави още по-опасна за хората.

Бактерията оцелява часове наред във въздуха. Ако в една стая има болен от морбили, то 2 часа след неговото излизане, всички присъстващи по време и след престоя на болния са потенциално заразени.

Да не говорим, че Морбили не се диагностицира веднага. При това заболяване има инкубационен период от 4 дена преди да се появят обриви. През това време заразения предава болестта на всеки около него, освен ако не е имунизиран.
Усложненията, които причинява болестта са изключително опасни. Не случайно се прави задължителна имунизация срещу Морбили. От 6 до 20% от заболелите могат да получат инфекция на ухото, диария или да развият пневмония. Един на 1000 получава възпаление на мозъка в следствие, на което умира.

Страшно е какво могат да причинят родителите на собствените си деца, когато не желаят да ги ваксинират. Тази статия няма за цел да разпалва спора за имунизацията. Тя просто ви разкрива как подобно поведение на родители, които не имунизират децата си, застрашава не само техните, а и всички около тях.

„Има няколко доста силни емоции и чувства, които се бушуват в тялото ми точно в момента. Що се отнася до вас обаче, родителите на неваксинираните деца, чувствам само гняв и отвращение от избора ви.“ – това са думите на бащата от семейството, за което ще ви разкажем.

Относно имунизацията срещу морбили има 4 групи хора и за нещастие на този баща в неговото семейство има представител на всяка една.

1. При повечето хора ваксината се приема безпроблемно и има дълготраен ефект. Това се определя много лесно с помощта на кръвно изследване и се вижда нивото на титрите. Представител на тази група е жената в семейството.

2. Има много малък процент от децата, които не могат да развият имунитет дори и след имунизация. Той е едва 3% и ако са изложени на болестта ще се разболеят, защото нивата на кръвните титри са много ниски. Самият баща е в тази група.

3. Децата започват да се ваксинират при навършване на 13 месеца, а не по-рано. Малкото момченце в това семейство е едва на 10 месеца и той не е имунизиран. Опасността при него е много голяма, ако има контакт с други неваксинирани деца болни от морбили.

4. Последната група засяга деца, които не могат да бъдат ваксинирани изобщо. Това са деца болни от рак или имащи имунна недостатъчност. Деца, които могат да са алергични към ваксината, а е възможно и да проявяват алергия само към част от нея. Тези деца са в огромен риск по принцип, а едно заболяване от морбили ще им влоши здравето още повече. Те могат да се предпазят от тази болест единствено, ако хората около тях за имунизирани. Друг вариант за тях няма! По-голямото дете в това семейство – Маги е попада в тази група.

„Маги беше диагностицирана през август миналата година с цялостна остра лимфобластна левкемия (рак на кръвта). Преживя няколко кръга на химиотерапия, лумбални пункции, както и операция. Беше хоспитализирана шест пъти след диагностицирането, прекара над три седмици в болницата (вкл. Хелоуин и Нова Година). Тя беше напълно имунизирана, но болестта и направи последващите имунизации невъзможни до завършване на лечението. Молим се лечението и да приключи успешно малко след петия и рожден ден, Януари 2017 г.“

Историята на това семейство е достатъчно трудна, но се усложнява още повече от последвалите събития. След последния кръг химиотерапия на Маги, майка и с малкото и братчето я води в специализирана лаборатория за изследване. По-късно родителите получават обаждане, че децата им са били изложени на морбили от друг пациент, а те не са ваксинирани и няма никаква защита.

Тази болест се смята за мъртва в Америка, благодарение на ваксината срещу нея. Регистрираните случаи на морбили са в следствие от пътувания в чужбина и то от неимунизирани хора.

И така от една премахната вече болест двете деца са били изправени пред потенциален риск да я развият. Единствената защита, която родителите са успели да приложат на децата си е няколко инжекции рубеола, защото притежава антитела (имуноглобулин) срещу морбили.

Въпреки предприетите мерки двете деца могат да покажат признаци на болестта във всеки един момент от ваксинацията до изтичане на 21 дена след нея. Период, през които те са в изолация, защото не могат да рискуват да разболеят други деца.
„Неваксиниращи родители благодаря, че прецакахте триседмичната ни почивка от химиотерапията. Наместо почивка се налагаше да следим за симптоми на морбили и да се молим да няма нови усложнения.

Благодаря и че отложихте и пътуването ни към снега тази година. Маги много искаше да види сняг, но сега не може да рискуваме да я изложим на срещи с който и да било друг. В този ред на мисли благодаря и за излагането на 195 деца на болестта, считана за изчезнала от територията на САЩ.  Вашите грешни избори влияят не само на вашето дете. Влияят и на мен, и на семейството ми и на много други около нас.“

Това е една история, която илюстрира в какво положение може да изпадне едно семейство при сблъсък с морбили. Всички родители, които не желаят да имунизират децата си трябва да разберат, че тук не става въпрос единствено за здравето на тяхното дете. Децата не живеят в балон! Те контактуват и се разболяват, а ние като родители сме длъжни да ги предпазим колкото може повече!

Източник:
motherjones.com/environment/2015/02/open-letter-parent-unvaccinated-child-measles-exposureСтраници: [1]