Аз съм болен от диабет вече цели 22 години .Инжектиран си 4 пъти дневно инсулин с писалката си, Не съм бил никога на хапчета инсулин понеже сами казвали ,че след като ги погълнал остават един неприятен вкус и освен това по бързо се овреждали бъбреците. Дали може да бъде избегнато зависи от това как се храниш да не се поема в много големи количества захар и правилно да се лекува всяка настинка , понеже аз го получих от неправилно лечение на обикновена настинка . На диабетно болните Здравната каса поема количеството инсулин всеки месец които е изписан по протокол , пример :5 ампули Novorapid които се води бърз инсулин биеш го и веднага можеш да ядеш , докато има и бавен Levemir , Lantus и други.Така наречения бавен се използва вечер преди лягане понеже се води ,че е по-близък до човешкия и действа за около 12 часа за разлика от бързия е за 6 часа. На всеки 5 години здравната каса поема взимането на нов апарат за кръвна захар с които си следиш кр.захар дали в нормите около 5-6 е на здравия човек ,ако прекалил със захарта може и повече да ти покаже , апаратчик се изписва като идеш в здравната каса с рецептивната книжка и после в някоя аптека. Веднъж годишно имаш право на 1500 лентички за апарат за кръвна захар (на тях все поставя капката кръв за пробата) ,ако си до 18 годишна възраст ,ако пък си над 18 само 300 лентички отделно може да си закупил почти от всяка аптека само трябва да носиш лириката понеже има различни видове апарати. Трябва да си следиш кр.захар да е в нормите да не пропускам найлоновите дози за да постигнеш до усложнения като:диабетна регионалния -губене на зрението в краен стадии , поли невропатия -губене на сетивността на крайниците и други.